maanantai 19. marraskuuta 2012

Kaalia parhaimmillaan

 























Seuraavassa ohje kaalilaatikkoon, mutta ei mihin tahansa kaalilaatikkoon, vaan maailman parhaaseen sellaiseen. Olen aina tykännyt kaalilaatikosta, varsinkin jos siihen lorautetaan kunnolla siirappia ja se tarjoillaan itse tehdyn puolukkasurvoksen tai -hillon kera. Nam! Hyvän kaalilaatikon salaisuus piilee mielestäni juuri siirapissa, laadukkaassa jauhelihassa ja siinä, että hauduttelee kaalia riittävästi ennen uunissa paistamista. Tämä ei ole ehkä ihan perinteisin kaalilaatikon ohje (joka myös vie kielen mennessään), mutta aivan hirmuisen hyvää - maista vaikka.


Kaalilaatikko 

1 kg kaalia
nokare voita ja loraus öljyä
2 porkkanaa
2-3 sipulia koosta riippuen
2 valkosipulinkynttä
500 g jauhelihaa (käytin luomunaudanlihaa)
muutama reilu hyppysellinen meiramia (tai timjamia)
2 dl keitettyä riisiä (esim. puuroriisiä)
loraus soijaa (laita kunnon loraus)
5 dl vettä ja lihaliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1-3 rkl tummaa siirappia (laitoin 3 rkl)
korppujauhoja
meiramia
suolaa
pippuria


Keitä riisi ohjeen mukaan kypsäksi. Kuullota isossa kattilassa voin ja öljyn seoksessa pilkotut sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Lisää joukkoon pilkottua kaalia siten, että lisäät seuraavan annoksen vasta, kun edellinen on hieman saanut väriä pintaan. Lopuksi mausta seos suolalla ja tilkalla soijaa. Tarkista maku.

Paista jauheliha toisella pannulla voissa ja mausta se suolalla, pippurilla, meiramilla ja lorauksella soijaa. Tarkista tässä vaiheessa, että makua on riittävästi, sillä maku miedontuu uunissa. 

Lisää kaalipaistokseen lihaliemi, siirappi ja kerma. Yhdistä kaalipaistos, riisi ja jauheliha uunivuoassa ja tarkista taas maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Ripottele seoksen päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 180-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan niin, että korppujauhot ovat ruskistuneet ja että laatikon pinta on kaunis ja rapea.

Nauti puolukkasurvoksen kanssa.

Samainen ohje löytyy myös Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella -ohjelmasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti