keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Sahramilla maustettu kalakeitto

























Ohessa ihana ruotsalais-ranskalaisen kalakeiton ohje, jolla kalakeitosta tulee ehkä maailman parasta. Alkuperäinen ohje on Anna ja Fanny Bergenströmin kirjassa Rakkautta, oliiveja ja timjamia - hyvän olon ruokaa, mutta muokkailen ohjetta sen mukaan mitä kaapissa on. Tällä kertaa esim. laitoin enemmän porkkanoita, (perunat olivat suhteellisen pieniä) ja lisäksi käytin turskan sijaan pakasteseitä.

1 pkt seitä (400g)
2 sipulia
3-4 isoa valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 iso fenkoli
porkkanoita
5 perunaa
1,2 litraa vettä
3 kalaliemikuutiota
t tl timjamia
suolaa
mustapippuria 
1 tlk kokonaisia tomaatteja
1 ps sahramia (0,5 g)
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 ps katkarapuja (180 g per pakastepussi)
1/2 appelsiinin mehu
tuoretta basilikaa (tai halutessasi tuoretta timjamia tai persiljaa)

Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä. Lisää muutaman minuutin päästä pilkottu fenkoli, porkkanat ja perunat. Lisää vesi ja murenna sekaan liemikuutiot ja mausta timjamilla. Lisää tomaatit kastikkeeseen (pilko niitä pienemmiksi paloiksi). Suolaa ja pippuroi varovasti. 

Kiehauta keitto ja anna keiton kiehua 30 minuuttia kannen alla. Lisää joukkoon sahrami ja valkoviini, kun puolet keittoajasta on kulunut. Leikkaa kalafileet paloiksi (jos käytät pakastekalaa, leikkaa se ennen kuin se on kokonaan sulanut) ja hauduta kiehuvan kuumassa keitossa 3-6 minuuttia. Lisää lopuksi sulatetut katkaravut. Mausta keitto lopuksi appelsiinin mehulla (lisää vähän kerrallaan) ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Ripottele päälle tuoretta basilikaa, timjamia tai persiljaa. Tarjoile keitto esim. lämpimän sämpylän tai patongin kanssa.




1 kommentti: