sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Kotoilua ja sahramirisottoa


 



















Minusta on tullut kotoilija ja sama tauti on iskenyt myös moniin ystäviini. Yhtäkkiä meistä reilu 30-vuotiaista naisista on tullut suurien ikäluokkien kaltaisia ja kaikki ovat alkaneet marjastaa, mehustaa, hillota, säilöä, kutoa ja valmistaa kunnon kotiruokaa. Miten ihmeessä tässä näin kävi?

Kotoilusta (engl. homing) on tullut maailmanlaatuinen trendi yhdessä slow foodin ja downshiftauksen kanssa. Kaikkien taustalla on tarve hidastaa elämänrytmiä ja tehdä arjesta nautinnollisempaa. Näiden ilmiöiden suosiota selittävät varmasti osittain taloudellinen taantuma, epävarmuuden lisääntyminen sekä työelämän paineet ja hektisyys. 

Oma työni on erittäin mukavaa, mutta haastavaa, sillä työpäiväni ovat varsin aikataulutettuja ja välillä saan juosta kellon kanssa kilpaa. Työpöydälläni on kasvava pino erilaisia pitäisi tehdä -asioita, mutta koskaan ei oikein ole tilaisuutta keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Ehkä nämä edellä mainitut seikat ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, miksi olen aikoinani kiinnostunut ruoanlaitosta ja muistakin kotoiluun liittyvistä asioista. On erittäin palkitsevaa nähdä kätensä jäljet ja saada jotain konkreettista aikaiseksi. Sama pätee täällä blogissakin: yksi juttu ja julkaise-napin klikkaus ja teksti on muiden luettavissa. 

Kotoilun suosiosta kertoo myös se, että ensimmäinen siihen erikoistunut lehti (Kotoliving) ilmestyi tällä viikolla kauppoihin. Lehti tarjoaa vinkkejä käsitöihin, sisustamiseen, elämänhallintaan ja hyvään arkeen. Lehden taustajoukkoihin kuuluu Suomen tunnetuin kotoilija Anu Harkki, jonka erilaisia tuunausohjeita on aikaisemmin voinut seurata mm. Ratula-nimisessä tv-ohjelmassa. Tulevana viikonloppuna (16.-18.11.) Tampereen messukeskus myös kokoaa yhteen kaikki kotoilusta kiinnostuneet Suomen kädentaidot -messuille. Messuilla on esillä 600 näytteilleasettajaa, mielenkiintoisia näyttelyitä, työpajoja sekä eri alojen taitajien työnäytöksiä. Mukana messuilla on Kotoliving-tiimin lisäksi kansainvälistä menestystä saaneet norjalais-ruotsalainen suunnitelijapari Arne ja Carlos, joiden hauskat joulupallot nousivat hitiksi parisen vuotta sitten.

Ohessa ihastuttava resepti italialaiseen klassikkoruokaan, joka ainakin tekee omasta arjestani parempaa. Jotenkin sitä risottoa hämmentäessä katoaa mielestä kaikki pienet päivän koettelemukset.

Risotto allo zafferano (Sahramirisotto)

4 annosta

1 sipuli
reilu 100g voita
3,5 dl risottoriisiä (esim. arborio) 
2 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
sahramia
suolaa
parmesanjuustoa

Kuori ja hienonna sipuli. Sulata noin 3/4 voista pannussa ja kuullota sipulisilppu voissa. Lisää riisi ja pyörittele sitä muutaman minuutin sipulien kanssa. Varo, ettei riisi ruskistu tai pala. Kaada joukkoon huoneenlämpöinen viini. Kun viini on melkein haihtunut, lisää joukkoon kauhallinen kuumaa kasvislientä. Lisää lientä aina kun riisi uhkaa kuivua. Kun risotto on melkein valmista, lisää joukkoon liemeen sekoitettu sahrami, loput voista ja ripaus suolaa. Tarkista riisin kypsyys. Onnistuneessa risotossa on (ainakin omasta mielestäni) jäljellä suutuntumaa ja sen pitäisi olla löysää ja kosteaa. Tarjoile risotto heti raastetun parmesanjuuston kanssa.



4 kommenttia:

  1. Olet kyllä asian ytimessä. Työn hektisyys ja stressi saavat ihmisen etsimään yksinkertaisia asioita arjessa. Minäkin, joka olen aina inhonnut käsitöitä, olen aloittanut virkkaamisen. Keski-ikä tekee tehtävänsä ja pienet arjen askareet ovat paljon nautinnollisempia kuin esim. baareissa juoksentelu.
    Risotto näyttää hyvältä ja viinin käyttäminen ruoassa tekee arjesta juhlaa!

    VastaaPoista
  2. Minun lempirisotto! Teen sen usein, melkein joka viikko :P
    Sinun tekemäsi näyttää hienolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparipulla. Risoton kuvaaminen on erityisen hankalaa(varsinkin kun olen ihan tumpelo uuden kameran kanssa), koska se ei odota syöjää. Onneksi se on kuitenkin aina yhtä herkullista. :)

      Poista
  3. Kiitos muistutuksesta, tuo risotto täytyy otta taas listoille!

    Kotoliving lehti oli kyllä minulle pettymys, sisältö turhan kevyttä ja jo nähtyä. Jotenkin alkaa kyllästyttää Anu Harkki, jonka esiintyminen lehdessä niin monella sivulla entuudestaan vahvistaa julkkistyrkky-asennetta. Ei innostanut.

    VastaaPoista