torstai 20. syyskuuta 2012

Jääkaapintyhjennystä


















Näin ennen viikonloppua on hyvä tyhjentää jääkaappi ruoantähteistä ja siksipä päätin loihtia yksinkertaisen tomaattipastakastikkeen, johon laitoin loput fetajuustot, parmesania ja osittain nuupahtaneen persiljan.

Olen alkanut entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, etten vain heittäisi vielä käyttökelpoista ruokaa hukkaan. Järkytyin luettuani keväällä tutkimuksesta (Maa-ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskus), jonka mukaan jokainen meistä heittää ruokaa tarpeettomana roskiin keskimäärin melkein 25 kiloa vuodessa. Yhteensä kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 kiloa, ja eniten ruokaa heitetään menemään juurikin kotikeittiöissä. Aivan älytöntä hyvän ruoan tuhlausta! Tämä tutkimustulos pysäytti myös minut, ja aloin sen myötä tarkemmin seurata oman keittiöni hävikkiä. Välillä tietysti hyvästä yrityksestäni huolimatta jääkaapin nurkkaan unohtuu jotakin, mutta omasta mielestäni olen kuitenkin paremmin hyödyntänyt ruoanjämät ja miettinyt mihin kaikkeen niitä voisi vielä käyttää. Tässä siis pastakastike ruoantähteistä mitä melkein tyhjästä jääkaapista sattui löytymään.



Pastaa tomaattikastikkeella

pastaa
2 pientä sipulia
1 prk kokonaisia säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
n. 100 g feta-juustoa  
suolaa
pippuria
reilusti tuoretta persiljaa
parmesan-juustoa 


Kuullota silputtu sipuli öljyssä ja lisää tomaattimurska tai säilötyt kokonaiset tomaatit. Anna hautua, lisää suolaa ja pippuria, feta-juusto ja lopuksi tuoretta persiljaa. Raasta parmesania valmiin annoksen päälle.





5 kommenttia:

  1. Olipa hyvä kun otit hävikkiasian esiin. Olen samaa mieltä siitä, että käyttökelpoista ruokaa heitetään ihan liian herkästi roskiin. Kaikenlaisista jämistä saa loihdittua hyviä ruokia ja mikä parasta, joskus tulee kokeiltua tosi outoja yhdistelmiä, joista voi löytää jopa oman uuden suosikin!

    VastaaPoista
  2. Itseäni ihan hävettää, jos joudun joskus heittää ruokaa hukkaan. Hyvä kun silloin edes kehtaan päivän näöllä kiikuttaa biojäteroskista taloyhtiömme roskikseen. :) Hajuaisti kyllä kertoo, jos ruoka on pilaantunutta, joten liian herkästi ei pitäisi syömäkelpoista ruokaa haaskata. Ruoantähteistä saa ihan hyvää ja maukastakin ruokaa, kun vain käyttää kekseliäisyyttä.

    VastaaPoista
  3. Mielestäni on hyvä kun olet ottanut asian puheeksi!
    On järjetöntä heittää ruokaa roskiin. Nyt kun itse luin
    tämän niin aion ptrata toden teolla:)

    VastaaPoista
  4. Tuota pitää testata :p :) http://tinttinen.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  5. Kokeile ihmeessä, sillä mikään mihin laitetaan reilusti kunnon feta-juustoa ei voi mennä pieleen. :) Onnea sinulle myös uudesta blogista!

    VastaaPoista