lauantai 29. joulukuuta 2012

Aprikoosi-mascarponetorttu



















Oheinen aprikoosi-mascarponetorttu (resepti on Glorian ruoka&viini -lehdessä) sopii oikein hyvin talven herkuksi, koska siinä yhdistyy ihanasti glögin  ja aprikoosien maku. Ota glögimarinadi talteen, lämmitä se sillä välin kun piirakka on uunissa ja nauti huumaavasta tuoksusta. Jos et ole äkkimakean ystävä, tämä ohje voisi olla juuri sinua varten. Torttu on kuitenkin sen verran makea ja täyteläinen, että minusta se olisi kaivannut vaniljajäätelöä raikastamaan sen makua. 




























Aprikoosi-mascarponetorttu

175g voita
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
3/4 dl kylmää vettä

Täyte: 
250g pehmeitä aprikooseja
3 dl alkoholipitoista glögiä
250g (1 rs) mascarponea
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria

Päälle: 
1 kananmuna
1 rkl mantelilastuja

Lisäksi (halutessasi):
koristeluun tomusokeria
kermaa, vaniljakastiketta tai - jäätelöä

Leikkaa voi kuutioiksi ja anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Kaada jauhoseos voikuutioiden päälle ja nypi ainekset yhteen, kunnes saat murumaisen seoksen. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Muotoile taikina palloksi ja anna sen levätä jääkaapissa noin yhden tunnin ajan. Laita aprikoosit marinoitumaan glögiin. Anna niiden maustua huoneenlämmössä sen aikaa kun taikina on jääkaapissa. Halutessasi voit valmistaa tortun tähän asti jo edellisenä päivänä. 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Nosta taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Kauli toisesta taikinapuolikkaasta jauhotetulla pöydällä vuoan läpimitan kokoinen kansi. Yhdistä kannen taikinarippeet loppuun taikinaan ja kauli pohja 1-2 cm vuoan läpimittaa suuremmaksi. 

Nosta pohjalevy kaulimen avulla vuokaan ja painele taikina varovasti vuoan pohjalle ja reunoille. 

Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Käytä painoa, jotta pohja ei kohoa. Leikkaa siis vuoan kokoinen pala, laita se pohjan päälle ja kaada painoksi 2dl kuivia herneitä. 

Nosta aprikoosit glögistä (säästä glögi) ja levitä ne tasaisesti esipaistetun pohjan päälle. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet mascarponen joukkoon tai käytä 1 rkl vaniljasokeria. Lisää sokeri ja kananmuna. Sekoita ja levitä täyte aprikoosien päälle. 

Nosta kansi varovasti täytteen päälle (älä tee liian ohutta, koska silloin kannen siirtäminen ehjänä ei onnistu) ja painele reunat kiinni pohjataikinaan. Voitele kananmunalla ja pistä haarukalla muutama reikä. Viimeistele mantelilastuilla ja paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Anna tortun jäähtyä ennen sen leikkaamista. Tarjoile sellaisenaan kahvin kanssa tai kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti