keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Keittiössä tuoksuu joulu


























Joulussa parasta on sen odottaminen, siihen valmistautuminen ja sen tunnelma. Minulle joulun odottaminen alkaa ensimmäisestä adventista ja silloin ripustan ikkunoihin paperiset joulutähdet, ulko-oveen jouluisen kranssin ja sytytän jouluvalot. 

Adventtina laitan esille myös seimen, jonka olen perinyt lapsuuteni kodista. Kyseisessä seimessä kuvataan itämaan tietäjiä, jotka matkaavat tähden loistaessa kirkkaana sinisellä taivaalla. Lapsuuteni kodissa se sijoitettiin usein takan reunalla, ja minusta se oli enkelikellon kanssa kaunein esine, joka jouluisessa kodissamme oli. Omassa kodissani seimi pääsee myös kunniapaikalle, ja sitä katsoessa voi aina hetkeksi palata oman lapsuuden joulumuistoihin. 

Tärkeä osa joulun odottamista ja siihen valmistautumista on tietenkin joulun leipomukset. Tänään päätin leipoa jouluisen maustekakun, sillä sen tuoksu on niin vastustamaton. Oheinen maustekakku syntyi vaivattomasti ja yhtäkkiä kodissani leijaili joulun tuoksu. Mikäs sen ihanampaa!


Jouluinen maustekakku

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
vajaa 1 tl kardemummaa
150 g voita
n. 1,5 dl vahvaa keitettyä kahvia
1,5 tl soodaa
4,5-5 dl vehnäjauhoja

voita ja korppujauhoja kakkuvuoan voiteluun

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää mausteet, siirappi, sulatettu voi sekä kahvi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhot taikinaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla 175-asteessa noin 45-50 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Tarinasi herkistää mielen. Myös minun tärkein esine jouluna on ollut enkelikello, jollaisen sain ensimmäisen kerran äitini serkulta, kun olin pieni tyttö. Enkeleiden pyörinnän seuraaminen oli jotenkin vangitsevaa.
    Maustekakkusi näyttää täydelliseltä, tulee ihan vesi kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Enkelikellon salaisuus taisi juurikin olla siinä, että enkelit pyörivät ja pyöriessään ne myös pitivät heleää kilkatusta. Maustekakusta tuli hyvää, ja taikinasta vielä parempaa. :)

      Poista