lauantai 2. elokuuta 2014

Mansikka-mascarponepiiras raparperisiirapilla

























Vielä ehtii leipoa tämän herkullisen mansikka-mascarponepiiraan, jonka ohje oli viimeisimmässä Glorian ruoka & viini -lehdessä. Raparperisiirappi kruunaa koko komeuden, joten suosittelen myös sen tekemistä. Oikeastaan tämän ihanan jälkkärin ainoa ongelma on se, että piiraan pitää antaa jäähtyä, jotta sen maut tulevat kunnolla esille. Koko ajan piti käydä kokeilemassa, että jokos se nyt olisi tarpeeksi jäähtynyt, jotta pääsisi herkuttelemaan. :)

























Mansikka-mascarponepiiras raparperisiirapilla 

Pohja

100 g huoneenlämpöistä voita
runsas 1 dl tomusokeria
1 pieni kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte

1 1/2 dl maitoa
1 pss Vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (esim. Blå Band)
250 g mascarponejuustoa
1/2 l mansikoita

Raparperisiirappi

2 raparperinvartta
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä

Lisäksi
1-2 rkl mantelilastuja
mansikoita
reilu litra kuivia herneitä tai papuja 


Vaahdota voi ja tomusokeri valkoiseksi tasaiseksi vaahdoksi. Vatkaa kananmuna joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kauli taikina tasaiseksi noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta taikina piirakkavuokaan (halkaisija noin 24 cm) ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. 

Leikkaa leivinpaperista pala, joka on 4-6 cm suurempi kuin vuoan halkaisija. Asettele se pohjan päälle niin, että paperi ylettyy hyvin taikinan ja vuoan reunojen yli. Kaada leivinpaperin päälle painoksi kuivattuja herneitä tai papuja siten, että kerros peittää myös taikinan reunat. 

Esipaista taikinaa uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Poista herneet tai pavut sekä pohjan päällä oleva leivinpaperi. 

Valmista seuraavaksi täyte eli yhdistä maito ja vaniljakastejauhe vispilällä sekoittaen. Lisää mascarpone joukkoon ja levitä täyte pohjan päälle. Perkaa ja viipaloi mansikat. Asettele viipaleet limittäin täytteen päälle. 

Paista piirakkaa uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin pintaansa. 

Valmista raparperisiirappi piirakan kypsyessä. Pese ja paloittele raparperi. Pane sokeri ja vesi kattilaan. Keitä kunnes sokeri on sulanut. Lisää raparperipalat ja anna niiden kiehua hiljalleen pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja keitä, kunnes neste on siirappista. Jäähdytä. 

Paahda mantelilastuja kuivassa kuumassa pannussa koko ajan liikutellen 1-2 minuuttia. 

Valuta raparperisiirappi jäähtyneen piirakan päälle. Koristele tuoreilla mansikoilla ja mantelilastuilla ennen tarjoamista.

2 kommenttia: