perjantai 19. lokakuuta 2012

Lammaspataa marokkolaisittain























Olen aina pitänyt Sarpanevan puukauhallisesta valurautapadasta ja käynyt sitä jopa välillä kaupassa ihastelemassa. Minua on viehättänyt padan yksinkertaisen ajaton muotoilu, ja olen kuvitellut kuinka hienolta se ruokapöytään nostettuna näyttäisi. Kauniin ulkonäön lisäksi padassa tietysti yhdistyvät myös käytännöllisyys ja hyvät ruoan kypsennysominaisuudet. En vain ole aikaisemmin raaskinut sitä ostaa, vaikka valurautapata onkin hyvin hoidettuna ikuinen. Kyseinen pata kuitenkin löytyi sen verran edulliseen hintaan, että kannoin sen tässä yksi päivä keltaisessa kassissa varsin tyytyväisenä kotiini.

Nyt kun kotoani löytyy upouusi pata, piti sitä tietysti päästä heti kokeilemaan. Etsin netistä uudenlaisia lihapadan ohjeita ja törmäsin Kauhaa ja rakkautta -blogin sivuilla tällaiseen marokkolaistyyliseen lammaspataan, johon laitetaan kokonaisia viikunoita ja se tarjoillaan couscousin kanssa. Ohje vaikutti sen verran herkulliselta, että päätin sitä kokeilla. Lampaasta tuli maukasta, ja tässä reseptissä yhdistyvät kivasti pehmeät mausteet, makea taateli sekä vähän kirpakka sitruuna. Ei siis hullumpi padan käyttöönottoresepti.

Monesti pataruokia pidetään vaivalloisina, vaikka ruoka valmistuu lähes itsestään. Arkipäivänä en tietenkään jaksa mitään pataruokia haudutella, sillä töiden jälkeen on monesti niin kiljuva nälkä, että ruoan on oltava pöydässä mahdollisimman nopeasti. Tänään minulla oli kuitenkin vapaapäivä, joten siksi minulla oli aikaa suunnitella vähän normaalia parempaa arkiruokaa. Harvemmin sitä muuten ruokaa odotellassa ehtii lukea ihan kaikessa rauhassa naistenlehtiä ja samalla vain nautiskella hyvästä kahvikupposesta. Ihanaa vaihtelua arjen kiireisiin!

Marokkolaistyylinen lammaspata

n. 500 g lampaan lapaa + luut
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
oliiviöljyä
1 pieni luomusitruuna (ohutkuorinen)
1 tlk kokonaisia tomaatteja
4 dl vettä
100 g kuivattuja viikunoita
2 tl juustokuminaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl kanelia
chilijauhetta

Lisäksi: 
turkkilaista jugurttia
tuoretta korianteria
couscousia

Lämmitä uuni 150-asteiseksi.

Leikkaa liha kuutioiksi. (Kannattaa ostaa lampaan lihaa luineen, sillä siten saat pataan enemmän makua.)

Leikkaa sipulit lohkoiksi ja valkosipulit siivuiksi. Pese sitruuna ja leikkaa se pituussuunnassa neljään osaan, ja leikkaa jokainen osa tämän jälkeen leveyssuunnassa ohuiksi siivuiksi. 

Laita pataa oliiviöljyä ja kuullota sipulit, valkosipulit ja inkivääri kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää lampaanliha ja ruskista. Lisää joukkoon luut, sitruuna, säilötyt tomaatit, vesi, kokonaiset viikunat sekä mausteet. Anna kiehahtaa, laita kansi päälle ja nosta sen jälkeen pata uuniin. 

Anna padan hautua kannen alla uunisssa n. 2 tuntia. Sekoita silloin tällöin ja tarkista nesteen määrä. Lisää tarvittaessa nestettä tai jos sitä on liikaa, voit ottaa kannen hauduttelun loppuvaiheessa pois ja antaa padan olla uunissa noin puoli tuntia ilman kantta. 

Tarjoile lammaspataa couscousin kanssa ja laita päälle turkkilaista jugurttia sekä tuoretta korianteria.

Voit halutessasi kruunata koko aterian hyvällä punaviinillä, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti