maanantai 12. elokuuta 2013

Makoisa mascarpone-marjakakku

























Tässä tulee lisää lupaamiani ohjeita kesäjuhlieni tarjoiluista. Leivoin täyteläisen porkkanakakun rinnalle tämän fantastisen hyvän mascarpone-marjakakun, joka on helppo valmistaa. Kakku ei ole myöskään niin makea, koska esim. sen kuorrute tehdään vatkatusta smetanasta. En ole aikaisemmin käyttänyt smetanaa tässä tarkoituksessa, mutta se toimi kakussa ihan hyvin. Taidan tosin itse olla sen verran herkkupeppu, että tykkään enemmän perinteisimmistä kuorrutteista eli kermaa, rahkaseosta tai esim. vaahdotettua vaniljakastiketta sen olla pitää. :) 

Kun teen tämän kakun uudestaan, taidan siis korvata smetanan jollain toisella vaihtoehdolla tai sitten lisään sen joukkoon esim. raastettua sitruunaa (tämän hyvän idean keksi yksi vieraistani, jotka saivat toimia kakkujen koemaistajina). 

Alkuperäisessä ohjeessa (Leila Lindholmin resepti) kakun koristeluun oli käytetty viikunoita, joista tykkään todella paljon. Tuoreinen viikunoiden saatavuus on vain vähän niin ja näin, joten siksi päädyin koristelemaan kakun kotimaisilla mansikoilla sekä vadelmilla. Kakusta tuli ilman viikunoitakin aivan liian hyvää, koska nyt allekirjoittaneen kakkukiintiö on vähäksi aikaa täynnä. :)


Mascarpone-marjakakku
(8-10 annosta)


Kakkupohja

200 g digestivekeksejä
100 g piparkakkuja
125 g voita


Täyte

500 g mascarponejuustoa (eli 2 prk)
2 1/2 dl maitorahkaa (alkuperäisessä ohjeessa rasvapitoisuus 10%, mutta käytin lähes rasvatonta, koska kaupassa ei ollut muuta)
1 dl sokeria
1/2 dl maizenaa
1 dl kuohukermaa
1 tuore vaniljatanko
1 pestyn limetin raastettu kuori
3 kananmunaa


Kuorrute

4 dl smetanaa (rasvapitoisuus n. 35  %)
marjoja koristeluun


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murskaa digestivekeksit ja piparkakut hienoksi tehosekoittimessa (tai laita ne muovipussiin ja murskaa kaulimella). Sulata voi ja sekoita se keksimuruihin. Painele muruseos halkaisijaltaan 26 cm:n irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Kypsennä murupohjaa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa mascarpone ja maitorahka kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sokeri, maizena, kuohukerma, vaniljatangon sisältä raaputetut siemenet ja raastettu limetinkuori. 

Lisää joukkoon kaksi kananmunaa. Erottele kolmannen kananmunan keltuainen ja valkuainen toisistaan ja lisää ainoastaan keltuainen juustotäytteeseen. 

Kaada täyteseos keksipohjan päälle ja kypsennä kakku kullankeltaiseksi uunin alimmassa osassa. Kypsymisaika on noin tunti. 

Käännä virta pois uunista ja jätä kakku uunin jälkilämpöön noin 30 minuutiksi. 

Jätä kakku jäähtymään ensin huoneenlämpöön ja sen jälkeen jääkaappiin. Vatkaa smetana hyvin kuohkeaksi sähkövatkaimella (kuten kuohukerma). Levitä se kylmän kakun pinnalle ja koristele marjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti