sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Tagliatelle alla siciliana

























Tuorepastan tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin mitä moni ajattelee sen olevan. Sekoitat vain kananmunat ja durumvehnäjauhot keskenään ja siinä kaikki. 

Lisäksi tarvitset hyvän pastakoneen (minulla on italialainen Marcato Atlas 150), sillä koneella taikinasta saa huomattavasti ohuempaa kuin mitä kaulimella. En ole ikinä tehnyt tuorepastaa ilman konetta, joten en tarkalleen edes tiedä, miten se onnistuu ilman sitä. Koneella pastan tekeminen on oikeasti vaivatonta, vaikka se saattaa aluksi tuntua kovin mutkikkaalta. Kärsivällisyyttä siis! 

Ohessa on ohje tuorepastan tekemiseen, jolla onnistut varmasti. Tein sen kanssa vähän sisilialaistyylisen tomaattikastikkeen, ja täytyy sanoa, että tuorepastan tekeminen on kyllä kaiken sen vaivan väärti!


Tuorepasta
(4 annosta)

5 dl durumvehnäjauhoja
4 kananmunaa (luomu)

Mittaa durumvehnäjauhot leivinpöydälle ja tee jauhokasan keskelle iso kuoppa. Riko kananmunat yksitellen kuoppaan ja sekoita ne haarukalla kevyesti rikki. Kääntele haarukalla jauhoja kananmunien joukkoon. Aloita kuopan sisäreunoilta.

Kun kananmunat ja jauhot ovat alkaneet sekoittua, jauhota kädet ja vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on kimmoisaa ja silkkisen pehmeää (noin 5 minuuttia). 

Kääri taikina muovikelmuun ja laita se jääkaappiin vetäytymään ainakin 30 minuutiksi ennen työstämistä.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se neljään osaan. Kääri kolme palaa takaisin kelmuun ja aloita ensimmäisen palan työstäminen. 

Painele ensin taikinanpala kevyesti sormilla litteäksi ja työnnä se tämän jälkeen pastakoneen telojen läpi samalla kampea vääntäen (laita koneen tela ääriasentoon, omassa pastakoneessani säädin on kohdassa yksi). Taita tämän jälkeen taikina pitkittäin kaksinkerroin, syötä se telojen ääriasennossa koneen läpi ja toista tämä noin 4-5 kertaa, jolloin taikina litistyy telan levyiseksi. Jauhota taikinalevyä kevyesti, mikäli se meinaa tarttua kiinni pastakoneen teloihin.

Pienennä tämän jälkeen pastakoneen telaväliä aina yksi asento kerrallaan ja syötä taikina telojen läpi (eli siirrä tela kohtaan kaksi, tämän jälkeen kohtaan kolme jne.). Jatka kunnes taikina on tarpeeksi ohutta.

Siirrä kampi leikkuutelojen sivussa olevaan reikään ja väännä sitä kuljettaen taikinaa telojen läpi nauhapastan aikaansaamiseksi.

Nosta nauhapasta pitkittäin pyyhkeen tai leivinpöydän päälle hetkeksi kuivumaan ennen kuin keität sen al dente (noin 3 minuuttia reilusti suolatussa vedessä).

Mikäli käytät pastakonetta ensimmäistä kertaa, telat pitää puhdistaa kuljettamalla niiden läpi ensin pieni määrä taikinaa, joka heitetään sen jälkeen pois. Laadukas pastakone on elinikäinen ostos, jos sitä muistaa huoltaa oikein. Pastakonetta ei saa koskaan pestä vedellä tai astianpesuaineella, jotta telat eivät ruostu. Telat voi puhdistaa talouspaperilla tai esim. pensselillä.


Tagliatelle alla siciliana (Pastaa tomaattikastikkeessa vähän sisilialaiseen tyyliin)
(4 annosta)

sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
tuoretta persiljaa
chiliä
tomaattimurskaa
luomusitruunan raastettua kuorta ja sitruunanmehua (lisää oman maun mukaan)
suolaa
mustapippuria
katkarapuja

Lisäksi
oliiviöljyä paistamiseen

Hienonna sipuli, valkosipuli, chili (mikäli käytät tuoretta) ja persilja. Kuullota sipulit ja chiliä paistinpannussa ja lisää tomaattimurska, persiljasilppu, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria ja sekoita. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi sulatetut katkaravut.

Kun pasta on al dente, lisää valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja lisää halutessasi pinnalle vielä raastettua sitruunankuorta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti