maanantai 11. marraskuuta 2013

Valkosipulikanapata

























Teimme eilen isänpäivän kunniaksi isäni yhtä suosikkiruokaa eli valkosipulikanapataa - pitkästä aikaa. Reseptin alkuperää en tiedä, sillä tätä on syöty meillä jo omassa lapsuudessani. Valkosipulikanapadan valmistuksessa on monta vaihetta, mutta mielestäni se on kaiken sen väärti. Kana kannattaa keittää kypsäksi jo edellisenä päivänä, jotta ruoan saa nopeammin pöytään. Meillä tykätään valkosipulista, ja tähän ruokaan sitä saa laittaa reilusti. Eilen keittiössä leijailikin huumaava valkosipulin tuoksu, nam nam!


Valkosipulikanapata

1 pakastebroileri
2 l vettä
1 iso sipuli
1 porkkana
2 kanaliemikuutiota
1/2 nippua persiljaa
suolaa


Lisäksi
1-5 valkosipulinkynttä


Béchamel-kastike (valkokastike)

(noin 1/2 - 1 litraa)
puolet kevytmaitoa (tai kermaa)
puolet kanan keitinlientä
n. 1/2- 1 dl kuivaa valkoviiniä (voi jättää myös pois)
vehnäjauhoja (noin 3 rkl)
voita

Pinnalle
juustoraastetta (esim. Emmental)


Kuori porkkana ja sipuli ja pilko ne. Hienonna persilja. Lisää ainekset (paitsi valkosipulinkynnet) isoon kattilaan pakastebroilerin kanssa ja keitä kypsäksi. Kuori pintaan mahdollisesti nouseva vaahto pois. Kana saa olla niin mureaa, että se on helppo pilkkoa käsin sopivan kokoisiksi paloiksi.

Kun kana on kypsä, pilko se annospaloiksi lasivuokaan ja puserra päälle valkosipulia. Suosittelen laittamaan sitä reilusti, jotta kanapata saa kunnolla makua. Ilman valkosipulia tai valkokastikkeen maustamista, ruoasta tulee mautonta, sillä kana itsessään on miedon makuista.

Tee valkokastike eli kuumenna reilu nokare voita paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja anna kiehahtaa, mutta älä ruskista. Lisää tämän jälkeen nestettä (kanan keitinlientä ja kevyt maitoa) pienissä erissä kastiketta koko ajan sekoittaen. Lisää valkoviini ja anna kastikkeen kiehahtaa. 

Kaada valkokastike kananpalojen päälle. Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta. 

Laita vuoka uuniin ja paista 200 asteisessa uunissa, kunnes pinta on saanut kullanruskean värin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti