sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Kiireetön aamiainen

 























Rakastan mysliä, varsinkin muromysliä, jossa tosin on niin paljon sokeria, että se on ollut pakko laittaa pannaan. Viikolla syön aamuisin kaurapuuroa, mutta viikonloppuisin tykkään herkutella keittämällä aivan erityistä tummapaahtoista kahvia ja nauttimalla aamiaisen kaikessa rauhassa aamun lehteä lukien. Kiireettömät viikonloppuaamut ovat niin arjen luksusta!

Olen pitkään etsinyt hyvää myslireseptiä, jotta voisin valmistaa sitä itse. Ostin menneellä viikolla Pipsa Hurmerinnan uuden keittokirjan Pipsan keittiössä, jossa oli herkulliselta kuulostava mysliresepti. Vakuutuin reseptistä senkin takia, että Pipsa tunnusti olleensa lapsena hulluna Start-mysliin, jota hän omien sanojensa mukaan pisteli poskeensa aamupalalla, lounaalla ja illallakin. Tunnistin tästä kertomuksesta itseni, sillä minulla oli lapsena samanlainen suhde Start-myslin ohella Weetabixeihin. Aina kun äidin silmä vältti, söin niitä maidon ja sokerin kera. Päätin siis kokeilla mysliä hänen reseptillään, sillä ajattelin meillä olevan sen verran samanlaiset makumieltymykset, ettei hänen reseptinsä voi olla huono. Eikä se ollutkaan, sillä myslistä tuli erittäin hyvää! Ja mikä parasta, itse tehty mysli on myös huomattavasti terveellisempää kuin mitä kaupasta ostettu.


 
Luonnonjugurttia, mysliä ja hunajaa

























Mysli

(Ohjeella tulee yksi pellillinen, joten tein kaksi. Mysli kuitenkin säilyy ilmatiiviissä purkissa ainakin kuukauden.)

1dl vaahterasiirappia, hunajaa tai agavesiirappia (Käytin vaahterasiirappia, ohjeessa agavea.)
4 rkl neitsytkookosöljyä
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus merisuolaa
5 dl luomukaurahiutaleita
pähkinöitä (Laitoin kouralliset pekaani- ja cashewpähkinöitä.)
1 dl kookoshiutaleita
kurpitsan- ja seesaminsiemeniä (Jätin seesaminsiemenet pois.)

Kiehauta siirappi, öljy ja mausteet kattilassa. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet, pähkinät, kookoshiutaleet ja siemenet. Sekoita siirappiseos kuiviin aineksiin.

Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Kuivata seosta noin 170 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes mysli on kullankeltaista. Sekoita mysliä aina välillä, ja pidä huoli ettei se pala. Anna myslin jäähtyä pellillä. Säilytä ilmatiiviissä astiassa, jossa se säilyy kuukauden verran.

Lasipurkissa on yhden pellillisen verran mysliä.




























Pipsan keittiössä kokoaa yksiin kansiin hänen parhaat reseptinsä, joista osa on saanut vaikutteita ulkomailla vietetyistä vuosista. Pipsa on mallina työskennellessään kiertänyt paljon maailmaa, joten resepteissä näkyy myös kansainvälisyys. Ennen kaikkea hänen resepteissään yhdistyy vaivattomuus, sillä hyvän ruoan ei tarvitse olla monimutkaista, eikä edes kallista. Ruokaohjeissa käytetään paljon sellaisia raaka-aineita, joita on myös lähimarketin hyllyllä. Kirjan ruokakuvat ovat muotikuvaaja Nina Merikallion ottamat, ja ne ovat mielestäni houkuttelevan näköisiä. Kirjan kuvat ovat kauniita ja kodikkaita, ja niistä välittyy Pipsan ajatus siitä, että ruoka voi olla nautinto oli sitten lautasella mitä tahansa ruokaa arjesta juhlaan. Ja parasta ruoka on tietysti, kun sen voi jakaa hyvässä seurassa.


5 kommenttia:

  1. Esteettisen ja houkuttelevan terveellisen näköinen aamu-/välipala. Purkki on tosi söpö ja nostalgisen näköinen. Se tuo mieleen lettinauhat, joita pikkutyttönä käytin.

    VastaaPoista
  2. Kokeilin ja ihastuin! Tämä on maailman parasta!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa että pidit ohjeesta!
    Ja pakko vielä sanoa että weetabix kuuluu myös meikäläisen 'paheisiin'...
    Meillä taitaa olla aika samanlaiset mieltymykset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi herkullisesta reseptistä: myslistä tuli heti ehdoton kestosuosikkini. :) Myös moni muu kirjan resepti on vienyt kielen mennessään. Kiva että eksyit tänne kommentoimaan. :)

      Poista