sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Palsternakkasämpylät

























Palsternakan mehevöittämät sämpylät maistuvat näin talvella esimerkiksi kuuman keiton kera tai viikonlopun aamiaisella. Tällä kertaa tein sämpylätaikinan käyttämällä loput spelttijauhot, sämpyläjauhot sekä vehnäjauhot, mutta sämpylätaikinaan voi hyvin laittaa muitakin jauhoja tai vaikka hiutaleita. Yleensä laitan sekä taikinaan että sämpylöiden pinnalle siemeniä, mutta sämpylöistä tuli hyviä ilman niitäkin.

Palsternakkasämpylät

200 g palsternakkaa
5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
vehnäjauhoja (noin 8-9 dl, kunnes taikinan alkaa irrota kulhon reunoilta)
1/2 dl öljyä

Raasta ensin palsternakka (200g palsternakkaa on noin 4 dl raasteena). Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita suola, palsternakkaraaste, speltti- ja sämpyläjauhot taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta, lisää puoli desiä öljyä ja jatka taikinan alustamista. Jos taikina on liian tarttuvaa, lisää vielä vehnäjauhoja. 

Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Leivo sämpylät jauhoitetulla leivinpöydällä ja kohota niitä vielä pellillä ennen kuin paistat ne uunissa (225 astetta, uunin keskitasolla 10-15 minuutin verran). Voit halutessasi voidella sämpylät vedellä ennen kuin laitat ne uuniin ja ripotella pinnalle siemeniä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti