torstai 25. heinäkuuta 2013

Kukkakaaligratiini


























Kukkakaaligratiini kuuluu kesän suosikkiarkiruokiini, koska se on helppo valmistaa ja sopii hyvin esim. kalan kanssa tarjottavaksi. Perinteinen kukkakaaligratiini kuorrutetaan itse tehdyllä juustokastikkeella, jonka jälkeen se gratinoidaan uunissa kauniin ruskeaksi. Oheisessa valokuvassa kukkakaaligratiini näyttää vaaleammalta kuin mitä se oli uunista tullessa, joten pinnassa saa olla reilusti väriä. Koska kukkakaali on mietoa, se tarvitsee rinnalleen vahvan makuista juustoa. Maitokastikkeen joukkoon voi lisätä haluamaansa juustoraastetta tai sulatejuustoa, esim. vaikka Koskenlaskijaa.

Keitä kukkakaalit juuri ja juuri pehmeiksi, jotta niistä ei ole tule ylikypsiä. Myös juustokastiketta kannattaa lisätä vuokaan maltillisesti, sillä ei ole tarkoitus, että kukkakaalit lilluvat juustokastikkeessa. Näin kukkakaaligratiinista tulee ainakin omasta mielestäni juuri sellaista kuin mitä pitääkin eli erinomaisen hyvää arkiruokaa.

Kukkakaaligratiini

n. 500 g kukkakaalia
1 kasvisliemikuutio / tai suolaa keitinveteen
20 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk kuohukermaa (2 dl)
n. 150 g sulatejuustoa / tai n. 100 g juustoraastetta
suolaa
mustapippuria / tai valkopippuria


Paloittele kukkakaali kukinnoiksi. Kiehauta kukkakaalit suolalla tai kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä juuri ja juuri pehmeiksi. Ota pieni tilkka (n. 0,5 dl) keitinvettä talteen ja valuta tämän jälkeen loput vedet huolellisesti pois. Nosta kukkakaalit uuninkestävään vuokaan. 

Sulata voi kattilan pohjalla ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Anna jauhojen kypsyä hetki koko ajan sekoitellen, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää kuohukerma ja pieni tilkka keitinvettä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen, jolloin se myös saostuu. Lisää sulatejuusto (tai juustoraastetta, joista osan voi ripotella lopuksi kukkakaalipaistoksen pinnalle) ja mausta suolalla ja mustapippurilla (tai valkopippurilla). Laita kukkakaaligratiini 225 asteiseen uuniin ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti