sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Aina on syytä juhlaan!


















Leivoin viikonloppuna oikein urakalla, sillä tein tilauksesta kolme kakkua eilisiin tupareihin. Tai oikeastaan kyseessä eivät olleet varsinaiset tuparit, vaan pikemminkin avoimien ovien päivät, jolloin pääsimme ihastelemaan täysin remontoitua keittiötä sekä kylpyhuonetta. Aina on syitä juhlaan: myös pitkään kestäneen remontin valmistumista voi hyvin juhlistaa ystävien kesken! Oli ihanaa päästä osallistumaan juhlien järjestämiseen leipomalla näitä niin herkullisia vadelma-sitruunajuustokakkuja.

Vaikka kakussa on useita työvaiheita, on se ehdottomasti kaiken sen vaivan väärti. Parhaimmillaan juustokakku on jääkaappikylmänä, ja silloin se on myös helpompi irrottaa irtopohjavuoasta eli anna siis kakun kunnolla jäähtyä ennen sen irroittamista. Voit halutessasi koristella kakun tomusokerilla ennen tarjoilua ja päälle voit laittaa koristeeksi tuoreita vadelmia tai esimerkiksi mintun lehtiä. Mikäli käytät koristeluun käsittelemättömiä vadelmia, käytä siihen tarkoitukseen mielummin suomalaisia marjoja. Ulkomaiset pakastemarjat pitäisi suositusten mukaan kuumentaa (vähintään 2 minuuttia 90 asteessa) ennen käyttöä, mutta olen niitä joskus käyttänyt leivonnaisissa myös keittämättä. 

Tässä vadelma-sitruunajuustokakussa on vain yksi ongelma: se paranee jääkaapissa, mutta ei sen tekeytymistä malta jäädä odottelemaan. Kokeile, niin tiedät mistä puhun. Lupaan kakun olevan aivan superhyvää!


Vadelma-sitruunajuustokakku (Ohje on alunperin Pirkka-lehdestä, mutta olen mm. korvannut kevyttuotteet täysrasvaisilla.) 
(12 annosta)

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 rs maustamatonta tuorejuustoa (voit halutessasi käyttää kevyempää vaihtoehtoa)
1 tlk maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 dl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
vajaa 2 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
2 tl sitruunan raastettua kuorta
n. 1/2 dl sitruunanmehua
3 kananmunaa
200 g vadelmia (tai 1 ps pakastevadelmia)

Lisäksi:
voita ja korppujauhoja irtopohjavuoan voiteluun
koristeluun tomusokeria ja kotimaisia vadelmia (mikäli haluat)


Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita seos tasaiseksi. Voitele irtopohjavuoka ja laita korppujauhoja tai voit halutessasi kiinnittää irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan n. 24 cm) leivinpaperin ja voidella reunat. Painele taikina jauhoitetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.

Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, rahka, sokeri sekä maissitärkkelys. Mausta vaniliinisokerilla, sitruunakuoriraasteella ja -mehulla. Lisää munat yksitellen vatkaten.

Ripottele puolet vadelmista pohjataikinan päälle. Kaada rahkaseos vuokaan ja ripottele loput vadelmat kakun pinnalle.

Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin verran. Irrota juustokakku vuoasta täysin jäähtyneenä ja tarjoile jääkaappikylmänä. Siivilöi halutessasi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua ja koristele tuoreilla vadelmilla.


2 kommenttia:

  1. Namimaiskis! Tää olis just mun tyylinen kakku. Taidan kokeilla sitä ensi viikonloppuna. Voiko käyttää jotain muita marjoja kuin vadelmaa?

    VastaaPoista
  2. Mansikka sopii ainakin vadelman tilalle, mutta reseptiä voi muokata muutenkin, esim. laittamalla maustettua rahkaa tai tuorejuustoa maustamattoman sijaan. Osan täytteen aineksista voi korvata vaikkapa valkosuklaalla tai miksei tummallakin. Suklaa toimii juustokakussa aina - ja muutenkin. :) Taidankin leipoa suklaajuustokakkua seuraavaksi ja kehitellä siitä jonkun reseptin.

    VastaaPoista