sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Tervetuloa ruokahuveihin!


Tervetuloa blogiini! 

Olen jo yli vuoden ajan seuraillut aivan ihania ruokablogeja ja samalla miettinyt, voisinko minäkin intohimoisena kokkina ryhtyä tuumasta toimeen. Jostain syystä olin saanut sellaisen käsityksen, että blogin perustaminen on vaikeaa, vaikka tämähän kävi ihan hetkessä ja täällä sitä nyt sitten kirjoitetaan ihka omaa blogia.

Kun mietin tälle ruokablogilleni nimeä, sain lähipiiristäni paljon hauskoja ja hyviä ehdotuksia. 5-vuotiaan mukaan blogin nimen pitäisi olla Pomppiva papu tai Tanssivat suklaapavut. Myös Tanssivat porkkanat olisi kuulemma sopinut hyvin ruoka-aiheisen blogin nimeksi. Tiedä häntä mistä tytön ajatus tanssimisesta oli lähtöisin, vaikka kyllä toisinaan keittiössä kaikki sujuu kuin tanssi. Joskus taas asiat eivät mene ihan niin kuin Strömsössä. Muita hauskoja nimiehdotuksia olivat Syön hyvin, siksi en laihdu, joka lopulta muuttui muotoon Syön liikaa, siksi en laihdu.

Päädyin kuitenkin antamaan blogilleni nimeksi Leipää ja ruokahuveja, sillä mielestäni se kuvastaa hyvin asennettani ruokaan. Ruoka on nimittäin minulle paljon muutakin kuin elimistön polttoainetta tai vatsantäytettä. Minulle se tarkoittaa rakkaudella valmistettua kotiruokaa, joka tuo hyvän mielen ja samalla tarjoaa pienen hemmotteluhetken kesken arjen kiireiden. Parhaimmillaan hyvä ruoka on iloa ja nautintoa tuottava elämys, jonka voi jakaa muiden ihmisten kanssa.

Tervetuloa siis kanssani ruokahuveihin! 


Aloitan blogini maukkaalla porkkanasosekeitolla, jonka löysin Suolaa ja hunajaa -blogin sivuilta. Muokkailin reseptiä niin, että laitoin keittoon tuoretta korianteria, jota käytin myös keiton koristeluun. Lisäksi laitoin joukkoon yhden kasvisliemikuution antamaan siihen lisämakua. Porkkanakeitosta tuli aivan superhyvää ja appelsiinimascarpone kruunasi koko komeuden. Onneksi sitä oli jäänyt edellisviikonlopun risoton valmistuksesta. Ehdottomasti teen toistekin!

Porkkana-inkiväärikeitto appelsiinimascarponella (kursiivilla omia merkintöjä)
neljälle

800 g porkkanoita
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl öljyä
1 tl jeeraa
reilu kolmen sentin pala tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
vajaa 1 rkl korianterin siemeniä (tai tuoretta)
1/2 dl valkoviiniä
noin 7-8 dl vettä
1/2 dl appelsiinimehua
1 dl kermaa (kuohukermaa)
kasvisliemikuutio
suolaa, mustapippuria, yrttejä (esim. minttua, lehtipersiljaa, korianteria)

Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta tai pilko tuore inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää mausteet (suolaa ja pippuria lukuunottamatta) ja kuullottele muutama minuutti. 

Lisää porkkanat ja pyörittele kunnolla mausteissa. Lisää valkoviini ja hetken päästä vesi. Keitä porkkanat pehmeiksi. Soseuta keitto ja lisää kerma sekä appelsiinimehu.  Mausta suolalla ja pippurilla ja keittele vielä kymmenisen minuuttia. Mausta lopuksi tuoreilla yrteillä ja tarjoa appelsiinimascarponen kera.

Appelsiinimascarpone
neljälle

noin 1 dl mascarponea
2 rkl valutettua, maustamatonta jogurttia (laita valumaan enemmän)
1 tl raastettua appelsiininkuorta
3 rkl appelsiinimehua
suolaa (tarvittaessa)

Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa nokare keiton pinnalla.






2 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta ja maistuu varmaan taivaalliselta. Tästä uusi lounaskeitto minulle ainaisen Saarioisten pinaattikeiton tilalle. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä kiittää, mähän vain välitin herkullisen reseptin - tosin pikkasen muokattuna. Mikä onkaan näin syksyn tullen parempi lounas kuin lämmin keitto ja sen kanssa tuoretta leipää.

    VastaaPoista