tiistai 11. syyskuuta 2012

Pellolta pöytään

Monelle tulee tamperelaisesta ruokakulttuurista mieleen lähinnä Tapolan mustamakkara, vaikka löytyyhän tältä seudulta paljon muitakin herkkuja (vaikka ei ole höyryävän kuuman Tapolan voittanutta). Huomasin tänään, että kaikkien meidän pirkanmaalaisten iloksi on julkaistu lähiruokaopas, jossa esitellään kaiken kaikkiaan 72 pirkanmaalaista lähiruokatuottajaa.

Onpa hienoa, tällaista opasta olenkin kaivannut! Toivottavasti opas auttaisi muitakin kuluttajia löytämään paremmin maakunnan tuotteita, ja samalla innostaisi ihmisiä suosimaan entistä enemmän tuoreita sesongin mukaisia raaka-aineita. Muistelen nimittäin kaiholla aikaa, jolloin entisen työpaikkani kahvihuoneen jääkaapin ovessa oli itse tehty rasti ruutuun -lappu perunatilauksia ym. varten, jotka tilattiin suoraan tuottajalta. Kotimatkan varrella oli helppo pistäytyä lähimyllyssä ja hakea sieltä vastajauhettua vehnää, kauraa, ruista ja vaikka mitä.

Pirkanmaan lähiruokaoppaan taustalta löytyy Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hanke, jonka tarkoituksena on ollut lisätä pienten paikallisten yritysten näkyvyyttä ja samalla kuluttajien tietoutta oman kylän tuotteista. Mukana opaskirjasessa on niin vihannes-, mylly- ja leipomo kuin myös esim. maitotuotteiden tuottajia.

Opas oli helppo ladata omalle kotikoneelle hankkeen nettisivuilta tai sen voi toki halutessaan noutaa tamperelaisesta Ahlmannin Tilapuodista. Ja vielä ehtii hyvin myös mukaan Läheltä hyvää -tapahtumaan, joka järjestetään lauantaina 22.9. Ahlmannin koululla Tampereella klo 11-15. Taidan reilu viikon päästä suunnata sinne nautiskelemaan aidoista mauista ja varmasti sieltä löytyy jotain hyvää kotiin tuotavaakin.

2 kommenttia:

  1. Kaiholla mekin muistelemme, kun perunavälittäjä jäi eläkkeelle. Mutta onneksi on suhteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niin kätevää tilata kaikkea tarvittavaa suoraan viljelijältä ja vain kantaa tyytyväisenä ostokset kotiin. Onneksi nykyään myös lähimarketeista saa jonkin verran lähiruokaa, vaikka saisi sitä olla enemmänkin tarjolla.

      Poista