perjantai 26. huhtikuuta 2013

Saaristolaisleipää munavoilla

























Viipale makeaa saaristolaisleipää ja munavoita - muuta herkutteluun ei tarvita. Tämän saaristolaisleivän ohje on muistaakseni alun perin ollut Glorian ruoka & viini -lehdessä, mutta muutin ohjetta tällä kertaa siten, että siitä tulee vain yksi leipä. Tähän leipään tosin tulee sen verran kova himo, että ehkä kannattaa samantien tuplata annokset ja leipoa kaksi. 

And note to myself: uunin lämpötila kannattaa tarkistaa ennen kuin laittaa leivän uuniin, ettei siitä tule korppua. :) Tällä kertaa kaikki ei nimittäin mennyt ihan niin kuin Strömsössä, sillä jouduin leipoa leivän kahteen otteeseen mokailujeni takia. No, onneksi hyvää kannattaa aina odottaa. :) 

 Saaristolaisleipä
(1 leipä)

5 dl piimää
1 pss hiivaa
1 1/2 dl siirappia
1 1/2 dl olutmaltaita
1 1/2 dl vehnäleseitä
1 1/2 dl ruisjauhoja
n. 2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja

voita leipävuoan voiteluun

Siirappivesi leivän voiteluun
1 dl vettä
2 rkl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, lisää hiiva ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa. 

Voitele vuoka voilla, kaada taikina vuokaan ja anna sen kohota leivinliinan alla n. 1 1/2 tuntia. Paista leipää 175 asteisen uunin keskitasolla noin 2 tunnin verran. Kun leipä on ollut uunissa 1 1/2 tuntia, valele se kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä. Anna leivän mielummin tekeytyä kylmässä.



Munavoi 

4 kovaksi keitettyä kananmunaa
suolaa
50 g voita 

Hienonna kananmunat esim. haarukalla ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen rasva. Mausta suolalla. Suolan lisäksi voit maustaa munavoin esim. tuoreella persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti