maanantai 29. huhtikuuta 2013

Mums mums mitkä munkit!




Täällä otettiin eilen varaslähtö vappuun, sillä munkit on jo paistettu ja simapullo korkattu. Osan näistä herkullisista munkeista vein tänään työpaikalle työkavereiden iloksi. Juuri paistettujen munkkien kanssa voi helposti karata mopo käsistä, sillä munkit ovat aivan liian hyviä heti tuoreeltaan.

Keskustelimme eilen munkkien paistamisen lomassa myös siitä, mistä saa maailman parhaita munkkeja, ja omasta mielestäni ne löytyvät Tampereen Pyynikin näkötornin kahvilasta. Mitä mieltä sinä olet? Missä olet syönyt maailman parhaita munkkeja? Pyynikin näkötornin kahvilassa on pakko olla joku salainen resepti, joka saa munkit maistumaan aivan vastustamattoman herkullisilta. Vaikka Pyynikin munkit olisivat maailman parhaita, eivät nämä jääneet kovin kauaksi siitä. Taisin nimittäin eilen ahmia 3 tai jopa 4 munkkia, vaikka kuka niitä nyt laskee. ;) Toivottelen samalla teille kaikille blogini lukijat iloista ja herkullista vappua! Ja vielä ehtii hyvin leipoa vappumunkit! 

Vappumunkit 
(noin 15 kpl)

100 g voita
2 1/2 dl kevytmaitoa
1/2 pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 7-8 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:
1 litra rypsiöljyä (tai kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria

























Sulata rasva ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja sekoita kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhot pienissä erissä sekoittaen. Lisää taikinan loppuvaiheessa sulatettu voi ja tämän jälkeen loput jauhot. 

Kohota taikinaa, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia). Leivo taikinasta joko munkkeja tai munkkirinkeleitä ja anna niiden kohota liinan alla noin 30 minuuttia. 

Laita kattilaan öljyä sen verran, etteivät munkit kelluessaan pääse koskettamaan kattilan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Voit kokeilla öljyn lämpötilaa pienellä taikinanpalalla. Jos se painuu pohjalle, on öljy liian kylmää. Oikeassa lämpötilassa munkit jäävät kellumaan pinnalle. 

Öljy ei myöskään saa olla liian kuumaa, koska silloin munkin pinta voi paistua ruskeaksi ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä (munkkirinkelit ovat tässä mielessä helpompia paistaa). Laske munkki varovasti kuumaan öljyyn (käytä tarvittaessa reikäkauhaa) ja paista vain muutama munkki (omaan kattilaani mahtui hyvin 3 kpl) kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on kunnolla ruskistunut, käännä munkit reikäkauhalla tai pihdeillä toisin päin. Kun kumpikin puoli on ruskistunut, nosta munkki varovasti reikäkauhalla talouspaperin päälle. Imeytä ylimääräinen rasva pois ja tämän jälkeen kierittele munkki sokerissa. Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan, joten munkit kannattaa käsitellä heti sokerilla (kunhan vain et polta näppejäsi). 

Öljyn kanssa kannattaa olla varovainen, koska se voi syttyä palamaan. Pidä siis kattilan kantta käden ulottuvilla, ja muista myös ettei kuumaa rasvaa pidä sammuttaa vedellä.























Ilmapallokuvat: lainattu Pinterest









2 kommenttia:

  1. Aivan taivaallinen munkkiresepti ja "sisäpiirin tietoa" Näitä sitten vappuna 2014 \o/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy jo laittaa kalenteriin ensi vuoden vappumunkit. :)

      Poista